magyar english deutsch

Milyen színűre festessük lakásunkat?

A színek hatnak a vegetatív idegrendszerünkre s így a közérzetünkre, érzelmeinkre, kedélyállapotunkra (PSZICHÉS- hatás). Kellemes, kellemetlen, ill. közömbös esztétikai- harmónia élményt adnak (ÉLETTANI- hatás). Éppen ezért nem mindegy milyenre fessük a lakásunk falait!

AMIKOR SZÍNMINTÁKAT NÉZÜNK, VIGYÁZZUNK, MERT AMI KICSIBEN „SZÉP SZÍN”, AZ NAGY FELÜLETEN NEM BIZTOS, HOGY TETSZENI FOG!

Ezért is javasoljuk halvány pasztellszínek esetén, hogy inkább a megrendelő jelenlétében keverje ki a festőmester a hőn áhított színt, amelyet fel is lehet festeni közvetlenül a falra, majd a kívánt árnyalat elérése érdekében úgy színezzük, ahogy nekünk tetszik.

Pasztellszíneket (világos, tört színek) javasolt választani azokban a helyiségekben, ahol gyakran tartózkodunk. Minél kevesebbet tartózkodunk egy adott helyiségben, annál inkább lehetünk „merészek” a festéssel.


színek


színek hatásai
 • Világos színek: Könnyűek, tértágító hatásuk van (fehér, sárga, narancssárga, piros, sárgás-zöld, világos-zöld). Érzelmeinkre kellemes hatással vannak.
 • Sötét színek: Nehezek, szűkítik a teret (sötétzöld, kék, lila, barna, sötétvörös, bordó, fekete). Rossz hatást gyakorolnak az érzelmeinkre!
 • Meleg színek: Növelik a meleg érzetet kb. +2-3 Celsius fokkal. Hűvös, huzatos helyiségeket ilyenre kell festeni! (sárga, narancssárga, piros, vörös, bordó és árnyalataik).
 • Sötét színek: Nehezek, szűkítik a teret (sötétzöld, kék, lila, barna, sötétvörös, bordó, fekete). Rossz hatást gyakorolnak az érzelmeinkre!
 • Hideg színek: Csökkentik a meleg érzetet kb. -2-3 Celsius fokkal. Meleg helyiségeknél ajánlott! (zöld, kék, lila és árnyalataik).
 • Zajkompenzáló színek: Semlegesítik a zavaró zajhatásokat, elviselhetőbbé teszik az éles, idegesítő hanghatásokat (pasztellszínek, sárgás-zöld, türkíz-kék, zöldes-kék).
 • Izgató színek: Serkentő hatással vannak életfolyamatainkra, tevékenységeinkre. Sárga: serkenti az agyműködést. (javasolt helyiség: dolgozószoba) Narancssárga: növeli a pulzusszámot, gyorsítja az anyagcserét. (javasolt helyiség: konyha, étkező) Piros, vörös: növeli az izomzat feszültségét, pulzusszámot, vérnyomást. Hatására gyakoribb és mélyebb a légzés. (javasolt helyiség: konditerem, műhely, esetenként hálószoba) Lila: serkenti a szívműködést.
 • Nyugtató színek: Lassító hatással vannak életfolyamatainkra, tevékenységeinkre. Zöld: csökkenti a vérnyomást, tágítja az ereket. (javasolt helyiség: nappali, hálószoba) Kék: csökkenti a légzés- és pulzusszámot, vérnyomást. Csillapítja a lázat, fájdalomérzetet. (javasolt helyiség: hálószoba)Színelmélet

 • Tört szín: Tiszta alapszínt keverik (törik) szürkével (sok fehér, kevés fekete), vagy barnával, okkerrel.
  Pl. hófehérre (kórház-fehérre) csak azokat a helyiségeket fessük, ahol nagy tisztaságot, higiéniát akarunk hangsúlyozni (WC, mosókonyha, fürdőszoba)! Más helyiségeket, ha fehérre festünk, akkor kevés barna, vagy sárga hozzákeverésével „törjük”, hogy meleg hatású legyen a falszín!
 • Pasztellszín: tört szín világos árnyalata.

színelmélet Több szín használata egy helyiségben: Vannak színek, amelyek „szeretik” egymást, és vannak, amelyek nem! A látható színtartományt kör alakba rendezték (színkör). Ebben az egymáshoz közel álló színek tudnak közös színélményt nyújtani. Szükség lesz rá, mikor felmerül, hogy milyen színűre fessük szobáinkat!

Az egymással szembenálló (komplementer-) színek sohasem egyesíthetők, pl. sosem láthatunk pirosas-zöldet! Ha festékként mégis kevernénk őket, akkor sötétszürkét kapnánk. Ilyen komplementer-párok: piros-zöld, kék-narancs, sárga-lila.

Egymást kedvelő színpárok: sárga-barna, sárga-narancs, sárga-piros, sárga-zöld, kék-zöld, kék-lila, vörös-lila, vörös-narancs.


színekNálunk a felmérés és tervezés mindössze 7.500,- Forint, amelyet a felújítás megrendelése esetén jóváírunk!